Om Blåmes

Blåmesen är en liten fågel som är rätt enkel att känna igen tack vare dess fina blågula fjäderdräkt och är en mycket vanlig fågel i stora delar av Europa. Blåmesen har ljusgult bröst, buk och undergump med en liten mörkblå ögonmask och blå hjässa. Den är rätt liten, bara 10,5 – 12 cm lång och har ett vingspann på 18 – 20 cm. Finns i all typ av busk- och skogsmark. Kaxig, pratsam och väldigt söt. 

 

Blåmesen föredrar att äta smådjur såsom insekter och spindlar men äter även frön och annan vegetabilisk föda. Blåmesen är väldigt duktig när det gäller att leta efter något att äta. Den har möjlighet att gripa tag i de allra yttersta trädgrenarna och hänger även upp och ner när den letar efter föda.

 

Blåmesens vanligaste revirsång börjar med två till tre höga, väldigt lika läten som går att beskrivas som “sisi” eller “sisisi“. Efter dessa följer ett kvitter i något djupare tonläge. Blåmesens kvitter i jämförelse med andra mesar ganska uniform. Men den har även att kvitter som många blandar ihop med talgoxens sång.

Miljö

Buskmark

Park

Skog

Stad

migration

Stannfågel

säsong

Året runt

Blåmes fågel

Visste du att?

Trots sin litenhet är blåmesen en stannfågel vilket betyder att den stannar hemma under vinterna och måste då utstå både perioder av sträng kyla och perioder av matbrist.