Om Domherre

Domherren är en stor och robust fink som förekommer i Europa och Asien. Här i Sverige betraktas domherren som den typiska vinterfågeln. Huvudets ovansida, vingarna och stjärten är svarta. Den har ett vitt tvärband över vingen, samt en vit undergump. Hanen är röd på bröst och på mage medan honan är beigebrun på de ställena. Längden är ungefär 15 – 17 cm, och vingspannet är ca 22 – 29 cm. Domherren har en mjuk lockande ton som låter: ”djuu …djuu…dju”.

 

Domherren lever i första hand i barrskog, gärna i granplanteringar, men kan också bo i glesa blandskogar med små barrträd och rik undervegetation eller i parker och trädgårdar. Födan består främst av frön, bär och knoppar som domherren lätt kan öppna och äta tack vare sin kraftiga näbb.

 

Miljö

Buskmark

Skog

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Vinter

Domherre fågel

Visste du att?

Om man tänker på en vinterfågel så är det väl ofta domherren som ploppar upp i huvudet.