Om Enkelbeckasin

Enkelbeckasinen finns ofta vid sjöar och strandängar. Den sitter gärna på en utsiktsplats som till exempel en kraftledningsstolpe i närheten. Enkelbeckasinen är en fågel med mönster. Den är brun till färgen och har lång smal näbb. På kvällen har den ofta ett vibrerande flyktläte som gör att den fått smeknamnet ”Himmelsget”. Enkelbeckasinen har en brunspräcklig färg med vit färg på undersidan. Den har en lång rak näbb som den bland annat använder för att hitta mat på lerbotten i grunt vattnet. Precis i början av häckningsperioden genomför den ett spel där den bland annat störtdyker så att de utbredda stjärtfjädrarna börjar vibrera. Denna cirkus skapar ett brummande läte som nästan låter lite som en maskin.

 

Enkelbeckasinen är en mellanstor fågel som hör till gruppen vadare. Den har korta ben och en kompakt kropp. Enkelbeckasinen blir 23 – 28 cm på längden med näbben inräknad, och den har ett ganska kort vingspann på endast 39 – 45 cm. När den står så har den en hukande kroppsställning. Dess fjäderdräkt är vackert färgad både brunt, vitt och svart. I ansiktet har den svarta och beige ränder med ett ljusfärgat band centralt upp på huvudet. Buken är vit. 

Miljö

Strandäng

Vatten

migration

Flyttfågel

säsong

Vår - höst

Enkelbeckasin fågel

Visste du att?

Enkelbeckasinen finns på många platser i världen. Den häckar i norra delarna av Palearktis, från Mellaneuropa och norrut, på Island, Storbritannien, Färöarna, Azorerna samt i flera delar av Ryssland. Den syns även i norra delarna av Indien. De flesta fåglar är flyttfåglar. De populationer som vistas och häckar i Storbritannien, Danmark, Nederländerna och delar av Frankrike är stannfåglar.

 

Enkelbeckasinen tycker om att häcka vid bland annat kärr och myrar i skogsmarker. Men även vid särskilda områden i sjöar och åar. Den gillar att hålla sig lite dold, men ibland tvingas den upp och då sicksackar den högt när den flyger. Den brukar söker sin föda vid strandkanter och i grunt vatten. Då använder den sin långa praktiska näbb för att plocka eller gräva efter lämplig mat. Enkelbeckasinen tycker framför allt om att äta insekter och maskar, men en del växter går också bra.