Om Enkelbeckasin

Enkelbeckasinen finns vid sjöar och strandängar. Den sitter gärna på en utsiktsplats som till exempel en kraftlednings- stolpe i närheten. Enkelbeckasinen är en fågel med brunfläckigt mönster och har mycket lång och smal näbb. Enkelbeckasinen är ljus på undersidan. Den långa raka näbben använder den för att hitta något ätbart på lerbotten i grunt vattnet. I början av häckningsperioden genomför den ett spel, gärna i skymningen, där den bland annat störtdyker så att de utbredda stjärtfjädrarna börjar vibrera. Det brummande lätet som då uppstår gör att den fått smeknamnet ”Himmelsget”.

 

Enkelbeckasinen är en mellanstor fågel som hör till gruppen vadare. Den har långa ben och en kompakt kropp. Enkelbeckasinen blir 23 – 28 cm på längden med näbben inräknad och den har ett ganska kort vingspann på endast 39 – 45 cm. När den står så har den en hukande kroppsställning. Dess fjäderdräkt är vackert färgad både brunt, vitt och svart. I ansiktet har den svarta och beige ränder med ett ljusfärgat band centralt upp på huvudet. Buken är vit. 

Miljö

Strandäng

Vatten

migration

Flyttfågel

säsong

Vår - höst

Enkelbeckasin fågel

Visste du att?

Enkelbeckasinen finns på många platser i världen. Den häckar i norra delarna av Palearktis, från Mellaneuropa och norrut, på Island, Storbritannien, Färöarna, Azorerna samt i flera delar av Ryssland. Den syns även i norra delarna av Indien. De flesta fåglar är flyttfåglar. De populationer som vistas och häckar i Storbritannien, Danmark, Nederländerna och delar av Frankrike är stannfåglar.

 

Enkelbeckasinen tycker om att häcka vid bland annat kärr och myrar i skogsmarker. Men även vid särskilda områden i sjöar och åar. Den gillar att hålla sig lite dold, men ibland tvingas den upp och då sicksackar den högt när den flyger. Den brukar söker sin föda vid strandkanter och i grunt vatten. Enkelbeckasinen tycker framför allt om att äta insekter och maskar, men en del växter går också bra.



Upptäck fler fåglar

Svarthätta bild
Svarthätta
Vitkindad gås bild
Vitkindad gås
Koltrast bild
Koltrast