Om Gråsparv

Gråsparven är en fågel som tillhör familjen sparvfinkar. Idag är gråsparven en av världens mest spridda fågelarter då den är spridd över stora delar av Europa och Asien men människan har även introducerat den till Amerika, Afrika och Australien. När det tjattrar i buskarna kan det vara gråsparvar som finns där. Vanlig fågel i våra villakvarter som också gärna besöker närliggande kaféer och uteserveringar i jakten på något att äta.

 

Gråsparven är en robust fågel, och karaktäriseras av sitt stora huvud och dess kraftiga, konformade näbb. Hanar och honor är ungefär lika stora men deras fjäderdräkt skiljer sig märkbart åt. Gråsparvshanen är betydligt mer kontrastrik i utseendet jämfört med honan. Hanen har grått på hjässan medan honan är mer jämnt beige med bruna streckteckningar. Gråsparven är 14 – 18 cm lång och har ett vingspann på 21 – 26 cm.

 

Gråsparvshanen är lik den nära besläktade pilfinken och dessa fågelarter blandas lätt ihop. Gråsparven är en flockfågel, och kan även ses i blandade flockar med till exempel pilfinkar.

Miljö

Jordbruksmark

Stad

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Året runt

Gråsparv fågel

Visste du att?

Gråsparven lever nästan uteslutande i närheten av människor och skaffar sig mat genom leta det som är ätbart och kan hittas runt människornas hus och ladugårdar.