Om Häger

Hägern är en stor grå fågel med långa ben som ofta står i grunt vatten. Den går långsamt och söligt i vasskanten. Hägern är känd för sin vassa näbb som den fångar fisk med. Den flyger med halsen ihopdragen och har ett hest läte.

 

Med utsträckt hals är hägern mellan 85 och 102 cm lång, medan vingspannet ligger på mellan 155 – 175 cm. Den väger omkring 1,4 kg. Fågeln har en svart hjässa och nacktofs. Hägerns hals är gråfärgad, med svarta fläckar som går i rader längst framsidan. Dess bröst har långa vita fjädrar och även buken är vit till färgen. Som många andra fåglar har den en gul näbb, gula ben och en gul iris i ögat. När hägern flyger drar den in huvudet intill kroppen. 

 

Hägern är en väl utbredd fågel. Den finns ändå ut i Västeuropa så långt som vid den portugisiska ögruppen Azorerna, samt norr om polcirkeln i Norge. Hägern finns också i norra Afrika med medelhavet samt söder om Sahara och ner till Sydafrika. Den kan också synas i stora delar av Asien samt på en del öar i Indiska oceanen. I östra Europa och delar av Asien är de flyttfåglar och i övriga delar är de antingen kortflyttare, strykfåglar eller så kallade stannfåglar.

Miljö

Skärgård

Vatten

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Året runt

Häger fågel

Visste du att?

Hägern bygger bo uppe i höga träd. De föredrar framför allt bokar eller almar i skogsmark, ofta de som ligger vid insjöar eller havsvikar. Hägern häckar vanligtvis i kolonier, ibland upp till så många som 100 par. Deras bon är oftast byggda av kvistar och grenar med gräs ovanpå. Hägern lever monogamt, det vill säga i par om två. Honan lägger en kull ungar om året  genomsnitt bestående av tre till fem ägg men ibland upp till tio stycken. Äggen är blågröna och utan fläckar. Äggen ruvas i mellan 25 till 28 dygn. Efter drygt 40 dygn är ungarna redo att lämna boet för en första flygtur.