Om Knipa

Knipan är en vanlig fågel som håller till i sjöar och vid kusten. Hanen ser vitare ut än vigghanen och har svart huvud med rund vit kindfläck. Honans huvud är brunt. Båda har gula ögon. Knipan är en fågel som ofta kan ses vintertid om det finns öppet vatten tillgängligt. Den gillar att dyka flitigt efter mat. De kan ibland dyka så långt som åtta meter ner under vattnet.

 

Knipan är en medelstor andfågel. Den har ett lite toppigt huvud som liknar en rund knopp som sitter på en kort hals. Fågeln är 40 – 48 cm på längden och har ett vingspann på 62 – 77 cm. Knipan väger omkring 500 till 1300 g. Den har en liten trekantig blåfärgad näbb.

Miljö

Skärgård

Vatten

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Året runt

Knipa fågel

Visste du att?

Knipan tycker om att häcka omkring sjöar, floder och våtmarker. Under vintern syns den vid floder och sjöar som ännu inte täckts med is samt längs kusten. De kan både synas i par och i större flockar. Tidigt under våren börjar häckningsperioden då hanarna spelar med intensiva nackrörelser bakåt och framåt för att locka till sig honorna. Deras läten påminner om ljudet när man drar ett finger längst en kam. Honan lägger ungefär tio till tolv grönaktiga ägg inuti fågelholkar eller ett träd, ofta i ett hål i stammen som skapats naturligt eller av en stor hackspett. Knipan äter mest fisk, snäckor, kräftdjur, växtdelar och insekter samt insekternas larver.

 

När knipan flyger så gör den ett speciellt visslande ljud, som hörs på långt håll. Hanen gör det kraftigaste ljudet. Ljudet från dess vingar är kraftigt och “vinande som vinden”. 

 Upptäck fler fåglar

Fasan bild
Fasan
Knölsvan bild
Knölsvan
Gulsparv bild
Gulsparv