Om Knölsvan

Knölsvanen är en stor, vit, långhalsad fågel med röd näbb. Den är ganska tystlåten och finns nära vatten. Knölsvanen håller ofta halsen i en båge. Hanen och honan är ganska lika varandra till utseendet medan ungfåglarna är grå. Knölsvanen syns normalt året runt om inte isen har lagt sig. Paret hänger ihop hela livet vilket gör knölsvanen unik i jämförelse med många andra fågelarter.

 

Knölsvanen har en snittvikt på 12 kg och hör därmed till en av de tyngsta fåglarna som kan flyga. När den flyger hörs ett starkt vingbrus. De brukar bygga sitt bo av vass. Deras bon är stora och placeras oftast i vassbältet eller direkt på marken, alltid nära större vattensamlingar eller vid kusten. Knölsvanen kan få uppemot 9 ägg. Båda föräldrarna hjälper till att ruva äggen. Knölsvanen brukar vara noga med att vakta sitt revir. De äter vattenväxter som de betar från sjöbotten. Som fågelart är knölsvanen inte hotad. Det är en väldigt vanlig fågel i södra Sverige.

Miljö

Skärgård

Stad

Vatten

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Året runt

Knölsvan fågel

Visste du att?

Knölsvanen är en fågel som mest lever i Europas tempererade områden men även i Asien, till och med ändå bort till Kina. Den har också introducerats till flera andra områden i världen. Till exempel finns den i Nordamerika där den lever vilt i vissa områden, bland annat i östra USA. Knölsvanen kan även ses i Japan, västra Australien och i Sydafrika.

 

Svanungarna är redo att flyga efter 120 dygn. Eftersom svanarna är noga med att försvara sina revir kan de ibland även attackera människor som kommer för nära. Vissa knölsvanar övervintrar i kalla länder som till exempel Sverige så länge det finns öppna vatten att vara vid. Knölsvanen brukar gilla att landa på en vattenyta där den använder sina stora breda simfötter som vattenskidor. När farten sjunkit glider den sedan ner i vattnet och simmar vidare.



Upptäck fler fåglar

Kanadagås bild
Kanadagås
Vitkindad gås bild
Vitkindad gås
Rödhake bild
Rödhake