Om Skäggdopping

Skäggdoppingen finns vanligen i sjöar och havsvikar. Den är en ganska långhalsad fågel som både simmar och dyker bra. Hanen och honan är lika. Den är ljus till färgen. Skäggdoppingen har ”örontofsar” och brunröd halskrage som kan liknas vid ett skägg. Det är så den har fått sitt namn. Ungarna få gärna åka med på de vuxnas rygg när de är små. 

 

Skäggdoppingen har en lång och smal kropp, samt en lång hals. Den varierar mellan att hålla halsen rak eller böjd i en S-form. Skäggdoppingen är en av de allra största doppingarna. Den är omkring 50 cm lång och har ett vingspann på 59–73 cm. Skäggdoppingen väger vanligtvis runt 1100 g. När den flyger ser den smal och lite ranglig ut, vilket gör den lättare att känna igen. Den slår snabbt med vingarna under flykten medan de stora mörka fötterna sticker ut baktill.

Miljö

Skärgård

Vatten

migration

Flyttfågel

säsong

Vår - höst

Skäggdopping fågel

Visste du att?

Den häckar ofta tillsammans i grupper. Ofta i sjöar med mycket vass och havsvikar med mycket vegetation. Skäggdoppingen kan övervintra, oftast då längst kusten eller större sjöar, dammar eller floder som ännu inte täckts med is. Fågeln har fått sitt namn då den delvis är svart- och rödbrun nedåt halsen, vilket påminner om ett skägg. 

Skäggdoppingen är en riktigt bra simmare, precis som alla andra doppingar. Den dyker snabbt och skickligt, och brukar dyka ner under vattnet när den är under fara. Skäggdoppingen äter framför allt småfisk som den fångar genom att dyka. Den brukar svälja sina egna fjädrar märkligt nog. Man tror att den gör det för att skydda sitt matsmältningssystem. Den brukar oftast skapa sitt bo ovanpå en flytande platta av vass och andra växter. Skäggdoppingen lägger 3-5 ägg som ruvas av både hanen och honan. Upptäck fler fåglar

Kaja bild
Kaja
Sånglärka bild
Sånglärka
Vigg bild
Vigg