Om Sothöna

Sothönan är en svart vattenlevande fågel med vit näbb och vit fläck i pannan. Hanen och honan är lika varandra till utseendet. Sothönan finns i sjöar, dammar och vikar. De samlas ofta i större flockar på senhösten. Sothönan har ett skarpt läte. Den kan också ses på vintern innan isen har lagt sig. Dunungarna är svarta med rött i det ”rufsiga” huvudet. 

 

En fullvuxen sothöna har en rund kropp med och litet runt huvud. Den har en kort stjärt och väldigt mjuka fjädrar. Sothönan blir 36 – 42 cm lång och, som för många andra fåglar, är hanen lite större än honan. Fågeln har ett vingspann på mellan 70 – 80 cm och väger i genomsnitt mellan 700 – 900 g. Sothönan har inte simhud mellan tårna så som många andra fåglar. Precis som doppingarna har den istället så kallade simflikar. Dunungarna skiljer sig mycket till utseendet och har rött huvud samt ett en liten blå färgyta precis ovanför ögat.

Miljö

Stad

Vatten

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Vår - höst

Sothöna fågel

Visste du att?

Sothönan finns på många delar av jordklotet. Den sträcker sig hela vägen från Nordafrika, Europa och stora delar av Centralasien till Japan och även söderut till Australien och Nya Zeeland. I de kallare delarna av världen är sothönan en flyttfågel, medan den i Storbritannien, Västeuropa och Nordafrika stannar över vintern. Under vintern kan sothönan synas så långt ut som vid norska kusten. Det är en fågel som är ganska tålig för kyla, då den återvänder tidigt till de platser de lämnade under vintern. Idag finns omkring 9 – 10 miljoner sothönor i världen.