Om Storskrake

Storskraken håller normalt till vid sjöar och vid kusten. Hanen är gräddvit med mörkgrönt huvud medan honan är brun på huvud. Honans nacke kan kännas igen med sin tydliga ”punk”-frisyr och grå rygg. Storskraken kan du ofta se vintertid om öppet vatten finns. Den lever på fisk som den fångar när den dyker.

 

Storskraken är stor och lång fågel som kan bli uppemot 68 cm lång. Den har ett vingspann på 78 – 94 cm och väger mellan 1200 – 2000 g. Storskraken har en hals men den brukar ofta dra in den när den simmar. Så det ser ut som att den har en kort hals. När den flyger så skiljer den sig mycket från andra andfåglar eftersom den då visar sin långa utsträckta hals, flyger väldigt rakt och slår snabbt med vingarna.

 

Storskrakens näbb är lång, smal och röd och övre delen har en liten neråtböjd svart krok längst ut vid spetsen. Näbben pryds av kraftiga sågtänder som passar till för att gripa tag i mindre fiskar.

Miljö

Skärgård

Vatten

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Vinter

Storskrake fågel

Visste du att?

Storskraken finns på norra halvklotet, och häckar i norra Europa hela vägen från Island och Storbritannien, vidare österut över Skandinavien och Baltikum, i centrala Asien och ända ut till Japan. Den kan också synas i den allra nordligaste delarna av Nordamerika. Storskraken finns även längre söderut i Europa, exempelvis i Frankrike, runt Albanien samt Grekland, men också i Centralasien utmed Himalaya.

 

Storskraken brukar finnas vid både sött och salt vatten. När de häckar lever de i par men annars lever de tillsammans i flockar. De brukar ofta lägga sitt bo i hål som finns i träden eller fågelholkar. Honan brukar lägga sju till åtta ägg som är lite gula till färgen. Under hösten samlas storskraken i stora flockar som letar fisk tillsammans.