Om Vigg

Viggen håller till vid sjöar och vid kusten. De tycker om att vara där fågelmatningar finns. Hanen är svart med vitt på sidorna av kroppen och honan är brun till färgen. Båda har en liten nacktofs och vita vingband. Ses ofta vintertid där det finns öppet vatten. Viggen en aktiv dykare och gillar att fånga mat som finns i vattnet.

 

Viggen är en ganska utbredd och vanlig häckfågel som häckar från Island i väster till den ryska halvön Kamtjatka i öster. De flesta viggar är flyttfåglar. I centrala och nordvästra Europa stannar fåglarna över året. Den föredrar att häcka i grundar sjöar med mycket mat men också vid vikar. Viggen lägger oftast 8 till 10 ägg. Honan ruvar dessa i ungefär 25 dagar medan vigg-hanarna lämnar tidigt för att rugga vilket betyder att de byter ut gamla fjädrar mot nya. Under denna period kan de inte flyga. Efter ungefär 50 dagar kan ungarna flyga iväg och lämna sin mamma.

Miljö

Skärgård

Vatten

migration

Delvis flyttfågel

säsong

Året runt

Vigg fågel

Visste du att?

Första gången viggen häckar är de mellan ett till två år. Ett vigg-par håller oftast bara ihop under en häckningssäsong. Antingen häckar de ensamma eller i grupp. Grupperna kan vara så stora som 100 häckande honor. Viggen tycker om att häcka tillsammans med måsar och tärnor eftersom dessa fåglar kan ge viggen skydd. De vigg-par som häckar ensamma lägger ofta sitt bo på en skyddad plats medan de som häckar i grupp brukar placera sitt bo på en mer öppen plats. Själva boet kan placeras på många olika ställen, till exempel klippskrevor, under buskar eller på en plats där ljung skyddar det.Upptäck fler fåglar

Skäggdopping bild
Skäggdopping
Vigg bild
Vigg
Koltrast bild
Koltrast