Om Vitkindad gås

Den vitkindade gåsen är sällan långt borta från vatten. Den är grå på ryggen och mindre än kanadagåsen. Nästan hela huvudet är vitt. Den kommer på våren och flyttar bort under hösten. Detta kallas för att migrera. Den vitkindade gåsen tycker om att beta gräs i stadens parkområden.

 

Vitkindad gås kan ibland blandas ihop med kanadagås eftersom de liknar varandra till utseendet. Den vitkindade gåsen är däremot mycket mindre, oftast 58 – 70 cm med ett vingspann på ungefär 120 – 142 cm. Gåsen har en ganska kort hals, runt huvud och liten svart näbb. Den kan också kännas igen på sina mörkgrå ben.

Miljö

Gräsmark

Stad

Vatten

migration

Flyttfågel

säsong

Vår - höst

Vitkindad gås fågel

Visste du att?

Precis som kanadagåsen har den vitkindade gåsens huvud vita sidor. Den har också vit panna och ett svart streck mellan näbbens rot och ögonen. Gåsen har en svart hjässa, nacke, hals och bröst.

 

Vingarna har en ljusgrå färg med mörkare ton på armpennorna. Gåsens översta armtäckare har en blandning av svart, grått och även lite vitt. Den har en mörkgrå rygg. Stjärtens färg är vit med svart band längst ut, och påminner starkt om kanadagåsens stjärt. 

 

Den vitkindade gåsen är en typisk flyttfågel. Under en lång tid häckade fågeln bara i arktiska områden, exempelvis på Grönland och Svalbard. Sedan ett 20-tal år tillbaka häckar gässen även i vissa delar av Skandinavien. Idag förekommer den i Sverige, Danmark och Finland och då mest i kustnära storstäder. På vintern vistas de ofta längst kusterna i västra Europa, exempelvis på Irland, i södra England och de nordligaste delarna av Tyskland.